Gabriel Alomar

Gabriel Alomar

Alomar va néixer i va créixer a Mallorca, dins una societat molt conservadora. El seu pare era buròcrata i la família es va establir a diverses ciutats durant la seva infantesa. El 1888, després d’acabar els seus estudis a Palma, se’n va anar a la Universitat de Barcelona per llicenciar-se en filosofia i lletres el 1896.[6] Allí també es convertiria en periodista de la premsa barcelonina[6] i va publicar la seva primera poesia, que la crítica Josephine de Boer va catalogar com a parnassianista. Es va involucrar també en el moviment catalanista i el corrent literari del noucentisme, amb influències poètiques de Gabriele d’Annunzio i Giosuè Carducci. Col·laborà a nombrosos diaris, com El Poble Català (1904-1906), que va ajudar a impulsar,[6] i El Imparcial. En el primer hi va publicar diversos articles sobre el liberalisme català on exposava la idea de vincular el nacionalisme amb la modernització social, tot ressaltant el paper de les ciutats com a agents suprems de la civilització, i on va rebutjar sempre el tradicionalisme i el ruralisme.[6] El 1910 va escriure Negacions i afirmacions del catalanisme on va tornar a exposar el projecte d’un catalanisme obrerista que superés tant el regionalisme i l’elitisme burgès de la Lliga com el nacionalisme de les classes mitjanes.[6] De fet va teoritzar que el catalanisme i el socialisme eren dos pols d’una mateixa esfera, tot i que Gabriel Alomar es movia entre entitats més aviat republicanes que socialistes.

Treballà com a catedràtic de l’Institut de Palma, on fou mestre de Bartomeu Rosselló-Pòrcel. També fou amic de Joan Mascaró i Fornés i Carles Pi Sunyer i Indalecio Prieto. Va ser professor a l’IES Ramon Muntaner. El 1918 fou nomenat membre corresponent de l’Institut d’Estudis Catalans. Políticament, va formar part del Bloc Republicà Autonomista el 1915/1916, del Partit Republicà Català i posteriorment fou un dels fundadors de la Unió Socialista de Catalunya (USC), partit del qual en va esdevenir president.[6] Amb el desenvolupament de la Primera Guerra Mundial, va prendre una postura francòfila, tot i que inicialment s’havia postulat per la neutralitat.[7]

A les eleccions generals espanyoles de 1931 fou escollit diputat per partida doble, per ERC-USC per Barcelona i per Balears per la Conjunció Radical Socialista (Partit Republicà Radical Socialista).[6] Fou expulsat de la USC per alinear-se amb Marcel·lí Domingo i demanar a Francesc Macià que ajornés el tema de l’estatut. El 1932 (1933?) fou nomenat ambaixador de la Segona República Espanyola a Itàlia[6] però el 1934 va renunciar.

L’esclat de la guerra civil el va sorprendre a Madrid amb el seu fill Víctor, director d’El Obrero Balear, mentre el seu fill, el periodista Joan Alomar Cifre, era empresonat pels franquistes a Mallorca. Antoni Maria Sbert li oferí allotjament a la Residència d’Estudiants de la Universitat Industrial de Barcelona. Signà el Manifest d’adhesió dels intel·lectuals mallorquins amb la cultura de Catalunya i el Manifest dels Intel·lectuals Catalans a favor de la República. El setembre de 1936 fou proposat com a ambaixador a Romania, però no van respondre al placet. Per gestions del seu amic Lluís Nicolau d’Olwer fou nomenat encarregat de negocis al Caire el setembre de 1937 i es mantingué a l’ambaixada fins a la fi de la guerra. Allí ajudà als republicans exiliats. En acabar la guerra treballà de professor i col·laborà a Le Journal d’Egypte.

El 2015 fou nomenat fill predilecte pel Consell Insular de Mallorca.[8]

Obra

Crítica literària o assaig
  • El futurisme. Barcelona: L'Avenç, 1905.
  • L'escola filosòfica del catalanisme. 1907.
  • Liberalisme i catalanisme. 1908.
  • De poetisació. Barcelona: Antoni López, 1908?.
  • Negacions i afirmacions del catalanisme. Barcelona: Antoni López, 1910?.
  • Catalanisme socialista. Barcelona: Antoni López, 1911?.
  • La pena de mort. Barcelona: Biblioteca de la "Revista de Catalunya", 1912.
  • La guerra a través de un alma. Madrid: Renacimiento, 1917.
  • El frente espiritual. Tortosa: Casa Editorial Monclús, 1918.
  • Verba. Madrid: Biblioteca Nueva, 1919.
  • La formación de si mismo. Madrid: Rafael Caro Raggio, 1920.
  • La política idealista. Barcelona: Minerva, 1923.
Poesia
  • La columna de foc. Barcelona: Antoni López, 1911.
  • Rodolins de L'auca del Sr. Esteve. Barcelona: Antoni López, 1917.
  • Els poetes d'ara. Barcelona: Impremta "OMEGA", 1924.
  • Antologia poètica. Palma: Moll, 1987.
Prosa
  • Un poble que's mor. Tot passant. Barcelona: Biblioteca Popular "L'Avenç", 1904.
  • El sorbo del heroismo. Madrid: Publicaciones Prensa Gráfica, 1923.

    Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

    ADDRESS

    63739 street lorem ipsum City, Country

    PHONE

    +12 (0) 345 678 9

    EMAIL

    info@company.com

    Cart