La Fundació Gabriel Alomar ha anunciat la seva adhesió a la Plataforma contra la derogació de la Llei de Memòria Democràtica. Aquesta acció respon a la preocupació per la possible eliminació de la legislació vigent.
Concentració al Parc de ses Estacions a Palma
Aquest diumenge, prop d’un miler de persones s’han concentrat al Parc de ses Estacions, segons dades proporcionades per la Policia i la Delegació de Govern. La trobada ha estat organitzada per la Plataforma per la Memòria Democràtica, amb l’objectiu de mostrar oposició a la possible derogació de la Llei de Memòria Democràtica de les Illes Balears per part del PP i Vox.
Els participants han destacat que si els partits intenten eliminar aquesta llei, trobaran una forta oposició de la societat civil.
Declaracions de Miquel Rosselló i Maria Antònia Oliver
Miquel Rosselló, membre de la Plataforma per la Memòria Democràtica, ha expressat als mitjans la seva preocupació per la “revisió històrica” que plantegen els partits que volen derogar la llei.
Per la seva banda, Maria Antònia Oliver, presidenta de Memòria de Mallorca, ha denunciat que aquesta derogació suposaria la pèrdua de drets recentment reconeguts per les víctimes de la repressió. Oliver ha criticat especialment el Partit Popular per intentar eliminar aquests drets, recordant que la llei es va aprovar amb un ampli consens, incloent el suport d’alguns membres del PP.
Intervencions de familiars de víctimes
Durant l’acte, diverses dones, familiars de víctimes de la Guerra Civil i del franquisme, han pres la paraula per recordar els motius pels quals es va aprovar la Llei de Memòria Democràtica. Han destacat la importància del reconeixement institucional a aquelles persones que van contribuir a la democràcia, així com la lluita per mantenir els valors democràtics i la identitat cultural i lingüística davant la repressió viscuda durant la dictadura.
També s’ha subratllat el paper de les dones durant aquest període i la necessitat de condemnar la violència exercida contra elles. Finalment, s’ha recordat la resolució de l’ONU, que insta els estats a adoptar mesures per garantir el dret a la veritat i lluitar contra la impunitat.
Actes culturals durant la concentració
L’acte ha comptat amb la participació de l’escriptor mallorquí Sebastià Alzamora, que ha llegit un manifest afirmant que “sense memòria no hi ha democràcia”. Alzamora ha subratllat que la memòria històrica no cerca revenja, sinó que és fonamental per construir una societat democràtica i plural.
L’acte s’ha tancat amb diverses actuacions musicals, incloent la interpretació de cançons de protesta per part de Pau de Vílchez i del grup Vents de Ponent, que ha tocat peces del cantautor xilè Víctor Jara.
Conclusió
La concentració ha comptat amb la presència de representants de partits d’esquerra, sindicats i altres entitats socials. Tots ells han coincidit en la necessitat de preservar la Llei de Memòria Democràtica i en l’oposició a qualsevol intent de derogació.