Blog – Full Width

per

El 6 de setembre se celebrarà un acte unitari de commemoració dels 25 anys del primer pacte de progrés i de les transformacions que va suposar

El 6 de setembre se celebrarà un acte unitari de commemoració dels 25 anys del primer pacte de progrés i de les transformacions que va suposar

Organitzat per les fundacions Gabriel Alomar, Darder-Mascaró i el col·lectiu Aurora Picornell, la commemoració pretén reivindicar el llegat del primer pacte amb la vista posada en què l’esquerra torni a governar per continuar millorant la vida de la ciutadania.

En el dia en què es compleixen els 25 anys de la primera investidura de Francesc Antich com a primer president progressista del Govern de les Illes Balears, la Fundació Gabriel Alomar, les Fundacions Darder-Mascaró i el col·lectiu Aurora Picornell han anunciat una commemoració unitària d’aquest fet històric el pròxim 6 de setembre, amb un acte que servirà per realçar tota la feina feta pel primer Executiu progressista de la democràcia, però també per ressaltar una forma de fer política basada en el diàleg, en l’acord i en l’entesa entre forces polítiques diferents per millorar la vida de la ciutadania.

L’acte commemoratiu serà obert a tota la ciutadania, i comptarà amb els protagonistes d’aquell primer pacte de progrés, tot i que també es convidaran als representants de la societat civil, entitats, i tots aquells i aquelles que hi vulguin ser presents.

Cal tenir en compte que el primer Govern de Francesc Antich va ser la primera experiència de pacte autonòmic en tot l’estat espanyol, amb quatre anys de polítiques profundament transformadores que avui en dia continuen vigents, com els Serveis Ferroviaris de Mallorca i el transport públic, l’ecotaxa, el Consell Econòmic i Social o l’Institut Balear de la Dona.

Tal com han explicat els representants de les tres entitats, Cosme Bonet, Lila Thomàs i Juanjo Martínez, el 1999 es va demostrar que l’esquerra era capaç de sumar una majoria plural, com existeix ara al Govern d’Espanya, impulsant polítiques pioneres. De fet, José María Aznar va dir quan es va conformar el pacte “quina tropa”, mentre que ara, amb un Govern de dreta i extrema dreta a les Illes Balears, s’ha demostrat que qui no té cultura de pacte i d’acord és el PP, tenint en compte que en només un any Marga Prohens ja té el pacte romput.

El Govern del 1999 també va ser el primer que va aplicar polítiques de sostenibilitat i de protecció del territori a les Illes Balears, creant el Parc Natural de Llevant, el de Ses Salines d’Eivissa, el de Cala d’Hort, la reserva natural de s’Albufereta, o la compra de les finques de Son Real, Albarca, Sa Coma Vella o Sa Coma d’En Vidal. Una herència de la qual les formacions progressistes s’hi senten més orgulloses que mai, amb l’esperit de reivindicar-la i amb l’objectiu de tornar a governar aquestes illes per posar-les com a exemple d’innovació i de polítiques progressistes pioneres en el conjunt de l’estat espanyol.

per

La comoditat de viure de rendes (un any de pactes de dretes)

La comoditat de viure de rendes (un any de pactes de dretes)

En temps pretèrits, quan predominava el sentir de l’existència de les classes socials, les famílies benestants eren denominades “de classe alta” i en el transcórrer del temps, s’han autodenominat, encara avui en dia, com “gent de bé”. En altres paraules, aquells que volen negar l’evidència de l’existència de classes amb la banal defensa de la llibertat i la igualtat entre tots els espanyols saben diferenciar perfectament un tipus de gent, la de bé, de l’altra. Supòs que la de mal. Però, en definitiva, una classificació de gent.

Arribats aquí, és obvi que, com a persona de mal, soc dels que creu que les premisses marxistes encara són vàlides per entendre la societat. Però res està més lluny de la meva intenció que disgregar tota un corrent de pensament per actualitzar-la al present, ni intentar convèncer ningú d’aquesta realitat. Més aviat m’agradaria poder explicar com aquest fet pot ajudar a entendre la situació política actual. Perquè entendre d’on venim pot ajudar a entendre on estem.

En la societat mallorquina, el costum de les famílies benestants, les de bé, les de classe alta, les terratinents, les propietàries dels béns de producció era la de denominar un hereu entre els seus fills (les filles era una altra història) per a perpetuar el patrimoni familiar. Aquest costum s’ha estès fins l’actualitat, on tot el patrimoni ha passat a ser el bé de producció. La terra ha esdevingut el bé més productiu d’aquestes illes i, a més, s’ha fet innecessari menester del proletariat per explotar-la.

Des del punt de vista de l’hereu, la gestió d’aquest patrimoni familiar pot seguir diferents camins. Segons la sort, la capacitat i la voluntat del beneficiari, aquest capital pot augmentar, mantenir-se, reduir-se, dividir-se o dilapidar-se. Però, en tot cas, la seva qualitat de vida es basa en els béns heretats. En altres paraules, tots ells tenen en comú què, almenys en algun moment de la seva vida, “viuen de rendes”.

Per tant, sembla obvi que els representants polítics d’aquesta manera de concebre la societat i els defensors de conservar-la (no sense raó es denominen conservadors) se sentin còmodes amb les herències. Encara més, quan el patrimoni heretat és alt i tens certa habilitat, pots viure de rendes durant molt de temps. Tot depèn de la voluntat, la capacitat i la sort de cada dirigent.

Centrant-nos en l’anàlisi del primer any de mandat dels governs conservadors en la majoria d’institucions de les Illes Balears, tots ells recolzats pel neofeixisme més recalcitrant i perillós, el balanç general és pràcticament de nul·litat en l’acció sobre els serveis públics i un retrocés secular en les qüestions més simbòliques. Tot i ser extraordinàriament important per les conseqüències polítiques i socials que té carregar-se la Llei de Memòria Històrica, deixar de liderar la lluita pels drets civils i contra la violència masclista des de les institucions, i volent deixar de banda el debat sobre si es tracta d’un segrest per part de la ultradreta o el vertader rostre del conservadorisme mallorquí, voldria centrar-me en els serveis públics.

Entre 2015 i 2023, les Illes Balears varen fer un salt qualitatiu i quantitatiu en serveis públics i polítiques basades a millorar la redistribució dels recursos i la igualtat d’oportunitats; tot més enllà de les qüestions més simbòliques com la defensa de la llengua pròpia, la memòria històrica, la defensa dels drets LGTBI i la lluita contra la violència masclista. Totes elles en pro de la igualtat i la llibertat des d’un punt de vista individual i col·lectiu. Pel que fa als serveis públics, es va avançar molt respecte el quadrienni ominós de Bauzá.

Per començar, la millora en la dotació i estabilització de les persones treballadores de la sanitat pública, l’ampliació dels horaris i els serveis d’urgències dels PACs fou considerable. Sense deixar de banda la creació de la facultat de Medicina, les reduccions de les llistes d’espera i un llarg etcètera pel que fa a la sanitat.

Alhora, es va tornar a invertir en polítiques públiques d’habitatge. Per exemple, per primera vegada en molt temps es va apostar per augmentar el parc d’habitatge públic i de lloguer. Per això es va aprovar la Llei d’Habitatge, i materialment es van crear les ajudes al lloguer i es van iniciar una gran quantitat de projectes de construcció d’habitatges de lloguer social pendents únicament de l’entrega de claus.

També es van assentar les bases per a la gratuïtat de l’educació infantil 0-3 anys. Es va passar d’una situació d’absoluta tensió a una pau social en el món educatiu que es mantingué durant les dues legislatures. Tot gràcies al treball conjunt amb el col·lectiu educatiu i l’administració. A més, es va avançar en la millora de les instal·lacions de tots els centres educatius i millora de ràtios. Per altra banda, el salt qualitatiu dels serveis en mobilitat pública tant a l’EMT de Palma com al TIB Mallorca va esser extraordinari en la millora de les freqüències, la qualitat del servei, les infraestructures i la modernització de la flota i tot amb una gratuïtat aconseguida gràcies a les aportacions del govern central.

Tot això és una enumeració de manera genèrica de només algunes de les polítiques dutes a terme pel pacte de progrés liderat pel PSIB-PSOE en les diferents institucions. Tenint en compte, sempre, que tot és millorable i que en alguns aspectes les polítiques públiques es quedaren curtes, els avenços són evidents.

Explicava que el balanç en l’acció dels serveis públics per part dels governs de dretes després d’un any de mandat és de nul·litat. Però les famílies de bé si d’alguna cosa en són experts és en viure de rendes. I, per això, em sap greu dir que el Partit Popular de les Balears en els diversos governs que lidera es troba en una situació d’absoluta comoditat.

I és que els dirigents de la dreta, el conservadorisme mallorquí, s’ha sentit molt còmode i amb capacitat de canalitzar les rendes favorables en el seu favor i liderar un relat de culpabilització de les polítiques que més preocupen a la ciutadania a les males rendes.

Concretem amb diversos exemples. En mobilitat, es segueix amb la gratuïtat, no hi ha cap altra proposta, cap novetat però no cost mantenir un servei ja creat i dotat, no per ells. Pel que fa als processos d’estabilització del funcionariat també gestiona la política ja duta a terme. Igual, sense novetats però amb l’habilitat de rendibilitzar les seves conseqüències.

A més, tot això havent-hi posat pals a les rodes de manera constant, amb discursos totalment oposats als seguits fins ara. No es parla de sanitat. Tampoc hi ha cap novetat de què parlar. Es manté, sense millorar, el servei existent.

En educació, més enllà d’haver sabut gestionar molt millor el relat contracultural que en el quadrienni ominós, el govern Prohens no ha fet més que mantenir els ajuts a la xarxa de centres públics i han acabat d’implementar la política ja iniciada per l’anterior govern de la gratuïtat del primer cicle educatiu.

I el darrer exemple i no el menys important, són les polítiques d’Habitatge pel que fa al lloguer social i l’augment del parc públic d’habitatges. En aquest sentit, en el primer any, el govern ha mantingut idènticament les ajudes de 2023, ja preparades per l’equip sortint, i ara està pagant les resoltes. Veurem si surten les del 2024. Finalment, estan els tres projectes de construcció d’habitatges finalitzats a l’acabament de la legislatura anterior i dels quals encara no s’han entregat les claus. Tenc la hipòtesi que, com a bons vividors de rendes, gestionen l’entrega dels pisos de lloguer per a que els hi duri tota la legislatura i, així, poder dir que hi han treballat.

En aquest sentit, a més de gestionar les rendes sense desllomar-se, hem de saber que la gent de bé no deixa mai de banda a la seva família. Però també saben que en política no està massa ben vist. I han de mantenir-se en el poder. Saben que han de ser capaços d’ajudar als seus, però han de tenir l’habilitat suficient per a mantenir la seva situació de privilegi. I aquí entra en joc la gestió de les rendes negatives. Perquè un bon hereu també ha de saber gestionar aquelles rendes que en principi no li aporten beneficis. I el PP balear ha trobat una manera de, fins i tot, treure-lis partit utilitzant-les per maquillar les decisions més polèmiques i més ideològiques.

M’explic amb l’exemple de les pseudopolítiques d’Habitatge del govern Prohens. Òbviament el problema de l’habitatge és greu. Probablement, el problema ja era greu en el seu moment i no es va poder dur endavant les polítiques necessàries a la velocitat necessària per reduir la problemàtica. Però en cap cas, la situació és culpa del sentit d’aquestes polítiques. És a dir, s’ha de crear més parc d’habitatge públic destinat a lloguer, s’han de fer arribar més, majors i amb més celeritat les ajudes a lloguer d’habitatge. S’ha de ser més valent a l’hora d’acabar amb la xacra de l’especulació amb els habitatges de lloguer vacacional.

Però el Partit Popular ha utilitzat la greu situació de l’accés a l’habitatge per part dels residents de les Illes Balears per culpabilitzar sense fonament el Govern Armengol i utilitzar la Llei estatal d’Habitatge per aprovar un Decret de mesures urgents en matèria que no incorpora cap eina de les que disposa la mateixa llei per ajudar a les persones afectades per la problemàtica. En canvi, l’únic que fa és afavorir l’especulació i l’amnistia de les construccions nascudes en il·legalitat.

En aquest sentit, també han aprovat un Decret mal anomenat de “simplificació administrativa”, és a dir, utilitzant una premissa d’herència negativa (la burocràcia de l’administració), per intentar tapar el suposa en realitat una amnistia pràcticament total a les construccions il·legals en sòl rústic. Sense entrar en la incoherència que suposa que una norma amb rang de llei es denomini de “simplificació administrativa” i després carregui tot el pes d’una nova tramitació (la de legalització) sobre l’administració municipal.

Després d’un any de mandat de la dreta en les diferents institucions de les Illes Balears el balanç per a la nostra societat és tremendament negatiu: cap proposta de millora dels serveis públics i molt menys en els que tenen a veure amb els pilars de l’Estat del Benestar, un retrocés en drets civils i en protecció territorial. Però, així i tot, la dreta està còmoda. Se sent massa còmoda amb la gestió de les bones rendes i, per ara s’ha sentit massa còmoda emetent discursos que saben que agraden, però que mai no venen acompanyats de polítiques reals.

Però tard o d’hora les rendes s’acaben. Què això ocorri més prest que tard depèn de moltes variables. Depèn de la capacitat i habilitat dels seus líders de mantenir-les, és a dir, de la capacitat de convèncer a la majoria de la població que les seves accions es corresponen amb el discurs populista que han seguit enguany.

Eduard Soriano

Politòleg

per

El Congrés de Turisme de la Societat Civil.

El Congrés de Turisme de la Societat Civil.

El confinament de l’any 2020 va ser un moment de profunda reflexió i sentit humanista, en sortir-ne pareixia que s’havien consolidat dues certeses: la necessitat de l’estat, com a bé comú, i el valor de la solidaritat i de la societat civil. Immediatament, el Consell Europeu va implementar el programa Next Generation i, posteriorment, la UE firmava el Pacte Verd Europeu. En conjunt, aquestes decisions, representaven emprendre un camí de transició ecològica i posaven la base per a la transformació de la UE en una societat equitativa i pròspera amb una economia moderna i competitiva. No va trigar gaire temps a aparèixer la guerra i va sorgir la idea de seguretat, davant de concepte de transició. En aquest impàs és on Europa es troba ara, encara no sabem amb precisió el que implicaran els resultats de les passades eleccions i l’ascens de les forces de dretes a Alemanya i França.

A Mallorca, just després del confinament, un bon grapat d’entitats, organitzacions, sindicals i empresarials, i diferents col·lectius, varen crear el Fòrum de la Societat Civil per a la reconstrucció de les Illes Balears. Responia a la necessitat d’elaborar una estratègia de país per una transició econòmica, ecològica i social de caràcter obert i inclusiu. Una iniciativa que, ben bé, es podria emmarcar a l’àmbit de les recomanacions de la Comissió Europea sobre la participació efectiva dels ciutadans i les organitzacions de la societat civil en els processos d’elaboració de polítiques públiques. Mentre, l’impàs mallorquí estaria definit per una mena síndrome del Caló del Moro, en què l’alcaldessa del municipi, mentre abraça el discurs de la massificació, duplica l’estacionament per a vehicles i les forces d’ordre públic desallotgen els manifestants de l’espai públic de la platja per facilitar l’entrada dels turistes. El mercat escalfa la platja i engoleix l’espai públic.

Actualment, les entitats del Fòrum posen a exposició i revisió pública el treball conjunt fet durant els quatre anys, des de la seva creació, a través d’un procés obert de participació que ha durat uns quants mesos i que culminarà aquest dia 26 de juny en el I Congrés de Turisme de la Societat Civil. Les conclusions es convertiran en una oferta de col·laboració a les institucions públiques i a la societat en general, per fer camí comú en la transició cap a un model econòmic, ambiental i social a l’altura dels temps actuals. El document inicial, síntesi de la feina feta, es titula Quin és el turisme que volem? Una proposta actual, profunda i innovadora oberta a tothom.

Més enllà de ser un exercici democràtic i de participació, un congrés d’aquestes característiques troba la justificació en què el turisme és una activitat que afecta tot el conjunt de la societat, sector públic i privat i població en general, i impacta sobre el territori i el medi de manera global i, per tant, el ciutadà com a ens depositari de la sobirania del país té dret a opinar sobre el desenvolupament de l’activitat i els seus límits, de la mateixa manera que en té a participar en el procés d’elaboració de polítiques públiques. Enfront de la despolitització de l’economia que imposa el sistema, es reivindica la democratització de la raó econòmica.

Pel que fa al model econòmic, el document es vertebra sobre la base de quatre eixos: el decreixement de l’oferta turística, la diversificació econòmica, la cohesió social i la justícia ambiental. Ha estat un debat llarg i ampli, resultes del qual es podria dir que el Fòrum, en bona part, és culpable que la idea decreixement de l’oferta d’allotjament turístic, hoteler i residencial, com a instrument de modernització, juntament amb la diversificació econòmica, hagi entrat al debat polític. S’han romput alguns tabús, com és que de turisme en pot parlar tothom, no només els professionals, i ha avançat en una visió holística, en el sentit que cal parlar de model econòmic i no de model turístic únicament.

El decreixement estaria al moll de l’os del debat, per moltes raons. La manera més directa que té la comunitat autònoma per influir sobre el mercat és limitar l’oferta, reduint el nombre d’allotjaments turístics, no en té altre més simple. Les competències  d’ordenació del territori, urbanisme, turisme i medi ambient són instruments prou potents per emprendre mesures de decreixement. La idea del decreixement no representa un debat estèril, una conjectura irresoluble, com ho va ser durant anys la desestacionalització. La diferència fonamental, entre un debat i l’altre, radica en el fet que mai hi ha hagut un clam ciutadà per trencar l’estacionalitat, mentre que la mobilització contra la massificació i en favor del decreixement comença a estar al carrer i provoca passions.

Pensar que tenim la capacitat d’escollir sobre el tema és il·lusori, llevat que s’estigui disposat a arribar al col·lapse. El Congrés del Turisme és una incitació a respondre als reptes i a redreçar el rumb.

Celestí Alomar

Exconseller de Turisme del Govern de les Illes Balears i Geogràf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

per

Mai és tard quan arriba

Mai és tard quan arriba

A la fi una part de la dreta ha començat a entendre que Mallorca té límits i que no podem continuar creixent de manera il·limitada.

Però com sempre, ho fa donant les culpes de l’actual situació als altres. Ells no tenen cap responsabilitat del que ara vivim, tot i haver votat sistemàticament en contra de qualsevol mesura de contenció. Ells, fins ara, defensaven la llibertat (bàsicament la dels poderosos i no la de la majoria).

Així, ara resulta que són ells, el que per primera vegada redueixen places turístiques a Mallorca, es veu que tenen poca memòria i no recorden que abans de la revisió que es va fer de la llei turística 8/2012 dels Senyors Delgado / Martínez l’any 2017, les famoses bosses eren un mecanisme inútil, ja que la majoria d’establiments que iniciaren la tramitació en la seva època estaven exempts de comprar places. Els Hotels de cinc estrelles, hotels de ciutat aquí s’arriba a considerar que els hotels de platja de Palma eren hotels de ciutat), hotels rurals, agroturismes i també les Estances Turístiques Vacacionals (ETV), entre d’altres, estaven exonerats. Per tant, el nombre de places era infinit i no va ser precisament fins a l’aprovació del PIAT, que es va saber quantes places turístiques existien a l’illa i quin era el límit màxim.

També cal recordar que amb el sistema de decreixement disposat a la Llei 6/2017 aquest nombre de places es va reduint. Així, totes aquelles places que es varen concedir sense passar per la borsa, en donar-se de baixa l’establiment (hotel o habitatge) a on estan assignades, no retornen a la borsa i, per tant, a poc a poc, el nombre es va reduint.

En conseqüència, queda clar qui va ser el que posà un límit i qui començà a reduir el nombre de places turístiques. És cert que el nombre de places en aquell període va créixer considerablement, però va ser a causa de tots els establiments que havien reservat plaça amb les excepcions abans esmentades i també per la regularització de moltes estances turístiques en habitatges (ETH).

Aquí cal recordar, que es varen guanyar les eleccions del 2015 amb el compromís de regularitzar una part de l’oferta il·legal d’ETH que existia en aquell moment. (Ara veiem que hi ha partits que en campanya electoral diuen una cosa i després en fan un altre). Aquí de nou es va fer amb criteri, sense demonitzar aquesta modalitat de turisme, es va decidir a on era adequat que es permetessin regularitzar i a on no ho era. Per si algú no es recorda, aquella va ser una mesura transitòria, fins que els municipis decidissin la seva zonificació pròpia, cosa que, ara per ara, cap ho ha modificat.

Dit això, està clar que les mesures de contenció no foren suficients. Cal reconèixer que l’oferta il·legal continua sent un problema i també que quan es va fer l’anàlisi que justificà les mesures preses no es va considerar prou el creixement de la població (no només la resident empadronada) que en els darrers anys ha anat incrementant-se molt més.

Per això quan es va aprovar la Modificació tres del Pla Territorial, es va decidir, d’acord amb la llei 3/2022 de circularitat del Turisme, eliminar les borses de Places turístiques, per tal de revaluar la nostra capacitat i reduir-les. A l’eliminar les borses varen quedar fora joc aproximadament les 18.000 places, que ara el partit que governa ha anunciat que vol eliminar-les, com a mesura estrella, que no és tal, ja que això ja està fet.
Per tant, cal reavaluar la nostra capacitat amb estudis seriosos que ho referendin i no com una decisió política precipitada per fer una roda de premsa anunciant el que ja existeix i aquest cop si, considerant seriosament no només els turistes sinó també al gran increment de la població que suporta l’illa. I aquí cal considerar també de manera important el turisme residencial , ja que bona part del que construïm i del que es compra és per aquesta població.

És cert que el marc Europeu no ens ho facilita, però s’ha de lluitar perquè es reconegui la nostra singularitat com a territori insular. Però mentre, no hem d’oblidar que des del Consell tenim les competències amb ordenació turística i ordenació del territori i urbanisme i això ens permet prendre mesures de caràcter transversal i global. En aquest sentit, fins ara hem pres mesures valentes desclassificant sòls residencials i turístics que han minvat la pressió i en contra de les falsedats dites, això no han incrementat el problema de l’habitatge, ja que aquests sòls eren zones residencials de baixa densitat o per construir més hotels i, per tant, no estaven a l’abast dels demandants d’habitatge.

En definitiva, cal prendre mesures valentes, transversals i globals per reconduir el nostre model productiu. No ho demorem més, mai és tard quan arriba.

Grup d’Experts pel Territori (GExT) de la FGA

per

Torna el PP del “pelotazo”

Torna el PP del “Pelotazo”

El Decret de “simplificació” ens retorna al passat més fosc

El Decret Llei 3/2024 és un exemple paradigmàtic de l’ús malèvol del llenguatge que fa el Partit Popular per fer-nos combregar amb rodes de molí, i que ens empassolem sense remugar un paquet de mesures que suposen tornar als anys més foscos de la nostra història. Una època que tots pensàvem que havíem deixat enrere definitivament. Com solem dir els socialistes, cap dret o avanç aconseguit està blindat per sempre: s’han de seguir lluitant i defensant en tot lloc i moment. I per desgràcia això s’està tornant a complir.

Per emmascarar la gran endemesa que suposa aquest Decret Llei, les màquines de Consolat idearen una gran comèdia que es va iniciar amb la reunió de la famosa “Mesa per al pacte social i polític per a la sostenibilitat de les Illes Balears”, el primer gran acte en que s’escenificà una sobtada i inèdita preocupació de la Presidenta per la massificació turística, i que acabà amb un anunci de creació d’una comissió d’experts encarregats d’estudiar “amb dades” si això de la massificació és una sensació o és real. Cap mesura concreta fou posada sobre la taula, malgrat la impostada unanimitat recollida sobre la necessitat de posar “límits”. A la sessió parlamentària de dimarts 28 ja vérem que bàsicament la “Mesa” fou una eina per a limitar, si, posar límits, a l’impacte polític que havia de tenir, i tengué, la multitudinària manifestació que convocà el Banc del Temps de Sencelles. Limitar l’impacte i intentar desviar-ne la responsabilitat cap als partits d’esquerres.

I mentre tot això passava, s’operava el segon acte de la gran obra: l’anunci fet pel Vicepresident d’una nova normativa que suposava avançar en una administració més eficient i “simplificada”. I com ha fet la dreta amb el concepte de “llibertat”, ara es vesteix de “simplificació administativa” un dels majors i més ben armats atacs a la governança, el territori, els espais protegits, la transparència en la gestió pública i la prevalença de l’interès general per sobre del particular. Sense despentinar-se i amb un punt de supèrbia que ens retrotreuen a aquells “meravellosos anys” d’un Partit Popular sense manies que no deixava res per verd, i que tots sabem com varen acabar.

Darrere l’eufemisme de “simplificació administrativa”, el Decret Llei 3/2024 aprovat en el Consell de Govern de divendres dia 24 de maig modifica, sense cap tipus de participació pública ni debat parlamentari, més de 50 lleis, que suposen directament engreixar l’especulació immobiliària, augmentar la massificació a tots els nivells i reduir molts de controls que les administracions tenien en qüestions tan sensibles com les activitats en espais naturals protegits, l’ús de les platges i el litoral, la despesa de les empreses del sector públic instrumental, l’accés de la ciutadania a la informació pública i els tràmits d’audiència en determinats expedients. I de passada contribueix a seguir consolidant determinades preferències sobre l’escola concertada. I, evidentment, “pegar foc” a la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears. I encara que el més cridaner és la mesura de la legalització de les edificacions fora d’ordenació en sòl rústic, hi ha moltes altres accions que rompen tots els acords sobre la protecció territorial i ambiental a les nostres illes.

Diguem-ho clar: deixar fer xalets a fora vila sense cap límit de mida, com fa la Disposició derogatòria, no té res a veure amb la simplificació administrativa. Redefinir el concepte de “sòl urbanitzable” per permetre classificar com a tal espais que ara són sòl rústic protegit, com fa l’article 54, en té poc de simplificació. Deixar construir en zones inundables com fa l’article 15, malgrat les desgràcies que hem hagut de patir per mor dels riscos hidrològics recents, no és tampoc res que tengui que veure amb facilitar tràmits. Ni ho és eliminar controls per aquelles despeses de fins a 1 milió d’euros que fan les empreses públiques, com preveu l’article 5. Eliminar la part substancial de la Llei 10/2023, de benestar per a les generacions presents i futures de les Illes Balears, duita al Parlament per Iniciativa Legislativa Popular, no és tampoc res que millori l’agilitat de l’administració. Eliminar els plans tècnics de caça per als vedats no sembla tampoc massa proper a la simplificació. Com tampoc ho és deixar fer aparcaments a foravila sense cap limitació.

El Partit Popular amb aquest Decret Llei ha trencat els consensos que, en matèria territorial, ambiental i de transparència de l’administració, havíem anat consolidant a les nostres Illes, tal i com ha intentat fer amb la qüestió educativa i lingüística. I ho fa per afavorir la seva xarxa d’interessos, emprant de forma populista les eines que la nostra democràcia ens ha donat. Farà falta, de nou, la mobilització social i política que sempre que ha fet falta ha actuat com a fre als excessos insaciables de l’especulació i la depredació territorial. Hi serem.

Jaume Mateu

Secretari de Mobilitat Sostenible del PSIB-PSOE

per

Cent anys de la Casa del Poble de Palma per Antoni Vidal Nicolau

Cent anys de la Casa del Poble de Palma

Fa cent anys, es va inaugurar l’edifici de la Casa del Poble de Palma, el 20 de gener de 1924, i  va ser un dels més emblemàtics de l’eixample de Palma. El projecte de construcció de la Casa del Poble s’inicià a partir de la donació que el 1918 feu el financer Joan March. Aquest edifici acollí les societats obreres d’ideologia socialista i inicialment també les anarcosindicalistes i s’impulsaren reivindicacions com la de la jornada legal de les vuit hores i es fomentà l’associacionisme obrer en sectors que fins aleshores no comptaven amb un sindicat.

La primera pedra es col·locà el 20 de gener de 1920 i, quatre anys més tard s’inaugurà oficialment l’edifici de dues plantes, projectat per l’arquitecte Guillem Forteza. Fins al 1936 fou la seu de les societats obreres adherides a la UGT i de l’Agrupació Socialista de Palma. Era una de les cases del poble més modernes d’aleshores. A la planta baixa hi havia l’habitatge del conserge, el cafè,  set despatxos, la seu del patronat de la Casa del Poble, les dependències de la cooperativa obrera i de l’escola obrera. A la primera planta hi havia set despatxos més, la sala de lectura i la biblioteca. També hi havia un teatre amb 450 localitats.

Entre 1924 i 1936 tengué un paper clau en la promoció d’activitats dedicades a les classes treballadores. Per exemple, impulsà l’entitat Salud y Cultura que promovia les activitats culturals i l’exercici físic. Fins i tot, en els últims anys disposà d’un gimnàs per a la pràctica esportiva dels militants. A més, s’hi constituí una càtedra de teatre que escenificà nombroses obres teatrals i també una coral que participava en els actes festius.

Amb la proclamació de la República i fins al juliol 1936 tengué un funcionament molt actiu i fou seu de multitud de societats obreres. Per una banda, promogué conferències on es divulgava no només la ideologia obrerista sinó també altres temàtiques com l’higienisme, el foment de l’educació, el coneixement científic i fins i  tot l’educació sexual. A la vegada, oferia cursos de mecanografia, comptabilitat i càlcul  pels afiliats a les societats obreres. S’hi celebraven els actes públics de les societats obreres i dels partits d’esquerres, com a mítings i altres esdeveniments. Per exemple, el febrer de 1935 s’hi instal·là la capella ardent de Llorenç Bisbal, líder del socialisme històric de Mallorca. El 4 de juny de 1936 dos membres de la Falange feren explotar un potent artefacte en un dels finestrals de l’edifici. Hi hagué set ferits.

La nit del 18 al 19 de juliol de 1936 s’hi concentrà un important grup d’obrers que hi acudí per escoltar les notícies que la ràdio emetia sobre la sublevació militar del nord d’Àfrica i la Península i s’intentà infructuosament que el governador civil autoritzàs l’entrega d’armes a les forces obreres. A les set i mitja del matí del 19 de juliol militars rebels a la República ocuparen l’edifici i detingueren  dirigents i militants que eren a dins. Així, la Casa del Poble fou ocupada per la Falange que la convertí en el Cuartel José Antonio on es torturà a dirigents i militants de partits de les esquerres.

El 1937, la Falange abandonà l’edifici i aquest passà a ser propietat de la Delegació Nacional Sindical que, el 1954, hi situà l’Escola-sindical Verge de Lluc. El 1975 quan el Franquisme donava els últims alens, es procedí al seu esbucament amb l’excusa del seu mal estat, però la realitat era que, per una banda, no hi havia interès per part de les autoritats de destinar unes despeses per a la seva rehabilitació, i, per una altra, també es volia impedir que l’edifici retornàs als seus orígens, la seu de les organitzacions obreres de Palma.

Amb la recuperació de la democràcia, es retornà el patrimoni sindical històric a les principals centrals sindicals i el solar de l’antiga Casa del Poble fou propietat del Ministeri de Treball que ho va vendre a inversors privats. Actualment, un fons d’inversió pretén construir-hi un edifici plurifamiliar de 36 habitatges, 54 aparcaments, 36 trasters i 3 ascensors.

Des del 2021 el col·lectiu Amics de la Casa del Poble ha iniciat un procés de reivindicació del solar com a un referent de la Memòria Històrica de Palma. El col·lectiu també assenyala aquest projecte immobiliari com un exemple del fenomen de la gentrificació que pateix la barriada d’Arxiduc. Els Amics de la Casa del Poble han duit a terme un seguit d’iniciatives com exposar la situació del solar davant l’Ajuntament de Palma, el Consell de Mallorca i el Govern Balear i es proposà que es fes una permuta perquè la propietat del solar de la Casa del Poble obtingués un altre espai on poder desenvolupar el seu projecte immobiliari. Així, el solar podia ser dedicat, per una banda, a preservar la memòria històrica de la Casa del Poble, i, per una altra, a equipaments socioculturals de la barriada. També per iniciativa del col·lectiu s’inclogué el solar en el catàleg d’Espais i Itineraris de Memòria i Reconeixement democràtics de les illes Balears.

Ara que es compleixen cent anys de la inauguració de l’edifici de la Casa del Poble és important reivindicar el paper clau que tengué per les classes treballadores i, per la qual cosa, seria també una reparació històrica que el solar es dedicàs a finalitats socials i recreatives de l’eixample de Palma, talment com es feu durant els anys que fou propietat de les organitzacions obreres de Palma.

Antoni Vidal Nicolau

Historiador. Autor del llibre “La Casa del Poble de Palma”

    Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

    ADDRESS

    63739 street lorem ipsum City, Country

    PHONE

    +12 (0) 345 678 9

    EMAIL

    info@company.com

    Cart