Blog – Full Width

per

La Fundació Alomar s’adhereix a la Plataforma per la Democràcia i signa un manifest per la convivència pacífica

La Fundació Gabriel Alomar s’ha adherit a la Plataforma per la Democràcia, juntament amb altres quinze entitats de les Illes Balears, per fer un front comú per defensar els valors democràtics.

Les setze entitats impulsores han signat un Manifest en defensa dels valors democràtics i la convivència pacífica arran dels esdeveniments relacionats amb la investidura del candidat del PSOE, Pedro Sánchez, a la presidència del Govern d’Espanya.

En opinió de les entitats signants d’aquest manifest, aquests esdeveniments viscuts en els darrers dies arreu d’Espanya, també a les Illes Balears -especialment enfront de la seu del PSIB-PSOE- “amenacen greument la democràcia i la convivència ciutadana”, amb “crides irresponsables de determinats representants polítics a ocupar els carrers, manifestacions violentes, invitacions als cossos i forces de seguretat a rebel·lar-se contra el govern en funcions, exhibició de simbologia nazi i feixista, amenaces i intimidacions, pressions antidemocràtiques dels jutges conservadors del poder judicial, entre moltes altres”.

Atesa la “duresa de les declaracions i la violència de les manifestacions desplegades arreu de l’Estat”, amb missatges xoquen amb els principis de pluralisme polític, llibertat, justícia i igualtat que proclama la Constitució, les entitats signants declaram la “ferma defensa dels valors democràtics i l’enèrgic rebuig als actes convocats amb voluntat de pressionar i amenaçar per alterar les decisions preses”. A més, a més, el manifest vol ser una “crida a totes les formacions polítiques que se sentin identificades amb els valors democràtics” a condemnar “sense matisos” les accions violentes i l’alteració de la normal convivència.

Finalment, les entitats signants mostram la convicció que “la prosperitat, el progrés i l’avanç de la societat només es podrà donar en unes circumstàncies que garanteixin el lliure exercici de la democràcia” i expressam el “desig que s’afavoreixi un marc de convivència i concòrdia que es fonamenti en el diàleg, el reconeixement de la diversitat i el respecte als drets humans com a valors imprescindibles en tota societat democràtica”.

Les entitats signants són: Obra Cultura Balears (OCB), Fundació Gabriel Alomar, Fundació Darder Mascaró, Memòria de Mallorca, CCOO, UGT, STEI, Col·lectiu Aurora Picornell, GOB, Adibs-DonaSana, Brilla Illes Balears, Dones en Dansa, Lobby de Dones, Ateneu dels Comuns, Som sindicalistes, Palma XXI.

Podeu llegir la manifest sencer aquí.

per

Federalisme i reforma estatutària, plantejaments de la Fundació Gabriel Alomar per al futur de les Illes Balears

La Fundació Gabriel Alomar ha celebrat la segona sessió de les jornades sobre el quaranta aniversari de l’Estatut d’Autonomia, amb la conferència del catedràtic de Dret Constitucional Joan Oliver Araujo com a part central de l’acte, amb una reflexió sobre el model d’Estat.

El professor Araujo ha centrat la seva exposició en l’encert i l’èxit de passar d’un Estat autoritari franquista a l’Estat descentralitzat autonòmic, el qual, segons el seu criteri, “presenta crisis, insuficiències i problemes importants”. Davant això, Araujo planteja “fer aquest Estat més útil i pràctic per evitar el desencís ciutadà, des de la conveniència de transformar-lo en un Estat federal seguint el model alemany”.

Per a Araujo, aquest raonament quedaria insuficient si es té en compte que hi ha dos territoris, el basc i el català, que volen un reconeixement específic. “Per això, la meva proposta és avançar cap a un estat federal asimètric, amb 15 estats membres de règim comú i 2 amb règim especial que tendrien totes les competències possibles dins la federació”.

La conferència d’Araujo ha estat presentada per Vicenç Thomàs, president del Parlament del 2019 al 2023, qui ha plantejat la necessitat de fer una reflexió sobre la reforma de l’Estatut d’Autonomia i també de la Constitució.

Per part seva, el vicepresident de la Fundació, Cosme Bonet, ha explicat que els quaranta anys de l’Estatut han servit perquè la ciutadania hagi pogut gaudir “d’autogovern, democràcia i prosperitat econòmica com no havíem gaudit mai en la nostra història recent”.

Ara bé, Bonet ha advertit que “qualsevol retrocés en el procés d’autogovern de territoris, regions i nacionalitats de l’estat espanyol significa un retrocés en els avanços que van permetre la transició democràtica en els anys 70 i 80”, per la qual cosa ha destacat la importància “d’avançar en autonomia, en democràcia, en drets i llibertats per a la ciutadania de les nostres illes”.

La jornada ha estat inaugurada per la secretària general dels Socialistes de Mallorca, Catalina Cladera, qui ha posat en relleu el moment d’involució democràtica i inestabilitat política que viuen les illes, de la mateixa manera que ha manifestat l’oportunitat per mirar cap al futur, amb una reforma estatutària “que blindi tot el que hem aconseguit i consolidi nous drets col·lectius”.

El director de la Fundació i portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Iago Negueruela, també ha intervingut en la inauguració de la jornada, on ha dit que “serà necessari construir estatuts de nova generació que generin nous drets, igual que els hem de garantir el pressupost per evitar que ningú retalli serveis públics per la porta de darrere”.

Després de la inauguració i la conferència ha tengut lloc una taula rodona amb Pilar Costa, Rosario Sánchez, Maria Ballester i Pilar Carbonero, moderada per Mercedes Garrido.

A continuació, s’han exposat quatre comunicacions: La consolidació dels drets LGTBI dintre del marc competencial de les Illes Balears, elaborada per Joan Ferrer; La Sindicatura de Greuges, a càrrec de Vicenç Thomàs; El PSOE durant la Transició (1974-1977), de Joan Ramon Pons, i L’equilibri territorial a les institucions autonòmiques de les les Illes Balears, preparada per vicepresident de la Fundació Gabriel Alomar i secretari d’Organització del PSIB-PSOE, Cosme Bonet.

per

Estatut i Federalisme el 1983

Estatuts i Federalisme

Quan em vaig sentir per primera vegada federalista?

Aquests darrers temps he reflexionat molt expressament sobre el moment en què vaig pensar per primera vegada que la millor forma d’organitzar l’estructura de la futura Espanya democràtica seria la federal. He arribat a la conclusió que fou al voltant de l’any 1973, a Pamplona, on feia els meus estudis de Farmàcia a la Universitat de Navarra.

L’any 1973 va ser per mi un any decisiu per conformar la meva trajectòria política. L’assassinat del president de Xile, Salvador Allende, l’onze de setembre, em va impressionar tant que vaig prendre la decisió de lluitar decididament perquè a Espanya hi hagués un sistema democràtic; aquest havia de ser el meu principal objectiu vital.

Les meves lectures polítiques havien començat uns anys abans i tenia ja una idea del model d’estat que volia per a Espanya. Record que, per aquella època, les primeres converses importants al respecte amb una persona federalista, el capellà navarrès Víctor Manuel Arbeloa, coautor d’una excel·lent biografia del cardenal i bisbe de Tarragona catalanista i demòcrata Francesc Vidal i Barraquer. Vàrem coincidir a l’anàlisi que l’encaix de Navarra dins Euskadi i el de les Illes Balears dins els Països Catalans seria molt difícil, com així ha estat.

Vaig prendre la decisió de lluitar decididament perquè a Espanya hi hagués un sistema democràtic; aquest havia de ser el meu principal objectiu vital.

El gener de 1974 em vaig afiliar al Partit Socialista Popular (PSP) del catedràtic de Dret Polític Enrique Tierno Galván. Una vegada afiliat em vaig dedicar durant més de dos anys a organitzar el PSP a Euskadi i Navarra i conèixer el pensament polític dels partits que després varen protagonitzar la transició democràtica. Aquests anys em varen ser molt útils per acabar de reafirmar-me en el model d’estat que m’agradaria que Espanya adoptés quan arribés la democràcia.

L’any 1976, amb motiu del primer congrés del PSP, vaig tenir la primera ocasió per defensar el model d’estat i guanyar en les votacions les resolucions que el PSP defensava que Espanya es convertís en un estat federal i que, a més, també defensava el dret a l’autodeterminació dels pobles d’Espanya. Cal dir que per aquells anys el PSOE defensava coses paregudes.

Les eleccions de juny de 1977 varen donar els resultats que tots coneixem i a conseqüència de les quals el professor Enrique Tierno, com a bon marxista, va considerar que, per aconseguir els objectius que tots els socialistes desitjàvem fer realitat en la nova Espanya, calia embarcar-se en el vaixell que millors opcions tenia per dur-les a terme, i aquest no era un altre que el PSOE. Així que en el mes d’abril de 1978, amb tot el bagatge de forma de pensar adquirit en els anys anteriors, em vaig afiliar en el PSOE.

Per aconseguir els objectius que tots els socialistes desitjàvem fer realitat en la nova Espanya, calia embarcar-se en el vaixell que millors opcions tenia per dur-les a terme, i aquest no era un altre que el PSOE.

El Congrés elegit el 15 juny de 1977 s’havia declarat constituent i en els mesos següents es varen iniciar els treballs per dotar d’una Constitució al Regne d’Espanya. La Constitució és l’element més important quan es posa en marxa un país i això és el que va passar durant els anys 1977 i 1978.

En el transcurs de les discussions constitucionals el debat entorn de l’estructura de l’estat va ser dels més rellevants, centrades fonamentalment en els que varen ser l’article 2 de la Constitució i el Títol VIII d’aquesta. Aquests apartats de la Constitució, una vegada redactats, ens varen fer pensar en els federalistes, que malgrat que Espanya no es definia com un estat federal, hi havia partit. La situació actual ha consolidat aquesta intuïció, donat que malgrat tot estam bastant a prop de ser un estat federal.

La redacció de la Constitució va tenir en compte el fet insular, com no podia ser d’altra manera, i així va quedar recollit en el Capítol Primer del Títol VIII a l’article 137 i a l’article 138: “y atender en particular las circunstancias del hecho insular”.

Des d’aquest punt d’Arquimedes a la Comunitat vàrem iniciar la llarga marxa per aconseguir un Estatut d’Autonomia per a totes les Illes. Com no obtinguérem durant la II República aprovar un Estatut d’Autonomia per a la nostra Comunitat, no ens quedava altre remei que plantejar-nos el camí de les comunitats autònomes no històriques. És a dir, la denominada via lenta de l’article 143 de la Constitució per aconseguir una autonomia amb competències limitades abans de poder passar després de cinc anys d’Estatut a les competències que atorgava la via de l’article 151. Aquesta via estava destinada inicialment tan sols a poder ser utilitzada per les denominades nacionalitats històriques, és a dir per aquelles comunitats que varen aprovar un Estatut d’Autonomia durant la República.

La redacció de la Constitució va tenir en compte el fet insular, com no podia ser d’altra manera, i així va quedar recollit en el Capítol Primer del Títol VIII a l’article 137 i a l’article 138: “y atender en particular las circunstancias del hecho insular”.

Però en aquell moment, 1980, es va produir el “miracle” del socialista Rafael Escudero, aleshores president de la Junta Preautonòmica d’Andalusia, que es va posar en vaga de fam per forçar que el Govern d’UCD d’Adolfo Suárez acceptés que Andalusia pogués anar per la via del 151 per aprovar el seu estatut. Aquest fet va tenir l’efecte que cercava Escudero i Andalusia va poder anar per l’article 151. De rebot, va quedar clar que les altres autonomies podrien seguir el mateix camí. Els socialistes federalistes de les Illes també ho vàrem considerar així, de forma que en el Congrés de l’FSB de febrer de 1982, guanyat per Francesc Triay, aprovàrem que el camí per dotar d’un Estatut d’Autonomia les Illes Balears seria el del 151.

La LOAPA, Llei orgànica d’harmonització del procés autonòmic, del 30 del juny de 1982, va aturar momentàniament tots els processos de les comunitats que estaven seguint el 151 i encara no els havien culminat. A l’FSB no ens va quedar una altra solució que convocar un congrés extraordinari amb un únic punt d’ordre del dia: canviar de via estatutària i tornar a la del 143.

Totes aquestes anades i vingudes varen provocar que el nostre estatut fos el darrer de les 17 Comunitats en ser aprovat. Fou aprovat pel Congrés dels Diputats el 25 de febrer de 1983.

Totes aquestes anades i vingudes varen provocar que el nostre estatut fos el darrer de les 17 Comunitats en ser aprovat. Fou aprovat pel Congrés dels Diputats el 25 de febrer de 1983.

Aquesta circumstància va deixar-nos als federalistes de l’FSB desanimats, ja que, a més, en aquell moment feia poc que havíem estat desallotjats de l’executiva de la Federació per l’executiva federal.

Però el desànim ens va durar poc i decidirem que calia continuar lluitant en el si del partit per millorar l’Estatut d’Autonomia i aconseguir que Espanya es convertís formalment en un estat federal plurilingüe i pluricultural. Per fer realitat aquests objectius decidírem posar en marxa un corrent d’opinió en el si de l’FSB. Així que, després dels necessaris debats, Josep Moll, Antoni Garcias, Carles Aguilar i fins a 17 companys, el 1984 vàrem fundar Socialisme i Autonomia, i fins ara.

Joan March. Secretari General del PSIB-PSOE de 1990 a 1994

per

Èxit de la I Jornada 40 Anys d’Estatut, de la Fundació Gabriel Alomar, amb Francina Armengol i Xisco Antich

La presidenta de la Fundació Gabriel Alomar, secretària general del PSIB-PSOE i presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, i l’exsecretari general de la formació i expresident del Govern de les Illes Balears, Xisco Antich, han protagonitzat la primera sessió de les jornades sobre els quaranta anys de l’Estatut d’Autonomia organitzades per la nostra entitat. Durant la trobada, a la qual han assistit gairebé 200 persones, Armengol ha proposat obrir “un procés de debat i diàleg que desemboqui en una nova reforma de l’Estatut” i que faci possibles “quaranta anys més de progrés”.

Per aconseguir-ho, la presidenta de la Fundació Gabriel Alomar ha proposat tres grans línies de reforma: assegurar els drets i llibertats conquerits com a societat perquè siguin “irreversibles i fixar a l’Estatut la sostenibilitat financera”, establir noves eines que ens permetin ampliar i incorporar nous drets i llibertats i incloure en l’Estatut més participació social, perquè “que totes aquelles polítiques que necessiten una mirada llarga s’hagin de debatre en societat, i que les decisions no les prenguin alguns tancats als despatxos sinó en societat”.

Pel que fa al model d’Estat, la secretària general del PSIB-PSOE ha recordat que “els socialistes consideram que la consolidació de l’estat de les autonomies ha d’avançar cap al federalisme, perquè aquest és pacte, unió en la diversitat i reconeixement de la pluralitat”.

En aquest sentit, la socialista ha posat de manifest els dos models d’Estat que hi ha sobre la taula. “Un que vol imposar una idea única d’Espanya, uniforme, intolerant, excloent, que no accepta allò que és diferent, que té por de reconèixer la diversitat, que no vol avançar en l’autogovern dels territoris i que fins i tot plantegen fer-lo enrere”; i l’altre model, “el nostre, on hi ha una alternativa amb un plantejament integrador, comprensiu, que abraça la diversitat, que entén les identitats, que té clar que des del respecte a les diferències serem més forts i estarem més units”.

Armengol també ha fet balanç dels quaranta anys d’Estatut, gràcies als quals “hem pres decisions que ens han fet pioners en moltíssimes coses a les Illes Balears, com la paritat en les llistes electorals amb el president Antich, la creació de nous instruments per reduir les desigualtats com la creació de la Renda Social Garantida, el restabliment de la memòria democràtica, la regulació de sectors econòmics estratègics com el turístic o la protecció del paisatge i el medi ambient”.

A més a més, la secretària general ha destacat els elements diferencials aconseguits per a Balears gràcies a l’Estatut “i l’impuls dels socialistes”, com la consideració de les illes com a nacionalitat històrica, el reconeixement de la insularitat, el dret civil propi de les illes, la cooficialitat de la llengua catalana, el sistema institucional propi al servei de l’autogovern i la capacitat de decidir polítiques pròpies.

La presentació de la conferència impartida per Francina Armengol ha anat a càrrec de l’expresident del Govern i exsecretari general del PSIB-PSOE, Xisco Antich. Ha defensat que l’estat de les autonomies ha estat “un model d’èxits i avanços” del qual encara queda molt per avançar, en qüestions com “el federalisme, la capacitat d’intervenció de les comunitats autònomes en la conformació de l’Estat, la clarificació de competències, la millora del finançament o l’impuls de la proximitat del sistema judicial”.

L’acte ha estat introduït pel vicepresident de la Fundació Gabriel Alomar i secretari d’Organització del PSIB-PSOE, Cosme Bonet, qui ha destacat el paper d’Antich i d’Armengol en “convertir aquesta terra en pionera i que altres han agafat com a model”.

La segona sessió de les jornades sobre el quaranta aniversari de l’Estatut d’Autonomia de la Fundació Gabriel Alomar tendrà lloc el pròxim 18 d’octubre, a partir de les 17 hores, a la Cambra de Comerç de Mallorca.

MIRA LES MILLORS FOTOS DE LA JORNADA A FACEBOOK

per

Jornades “La innovació com a resposta davant la crisi. Nous lideratges per a nous temps”

La Fundació Gabriel Alomar, juntament amb l’Escola de Tardor Antoni Alemany i Cladera de la Federació Socialista de Mallorca, ha celebrat aquest divendres la jornada “La innovació com a resposta davant la crisi. Nous lideratges per a nous temps”. El director de la fundació i vicesecretari General dels Socialistes de Mallorca, Javier de Juan, ha clausurat l’acte destacant que “les crisis ens han de servir per aprendre i aprofitar-les per fer coses que abans pareixien inamovibles”.

De Juan ha fet esment als dos eixos d’aquesta jornada: el paper de la socialdemocràcia davant els reptes actuals i futurs. Sobre aquest tema ha destacat que “des del partit socialista es treballa en la creació d’oportunitats per a totes les persones i la reducció de les desigualtats”. A més, es fa feina per “fer realitat el pas d’una economia lineal a una economia sostenible i circular respectuosa amb el territori” ha comentat.

L’altre eix del qual ha parlat el director de la Fundació Gabriel Alomar és el de les crisis com oportunitats d’innovar i enfortir lideratges. De Juan ha fet incís en què “les crisis són doloroses, però també són oportunitats, els socialistes ens caracteritzem per treballar per pal·liar aquest dolor i aprofitar les oportunitats que sorgeixen”.

En aquesta segona jornada també hi ha participat el Secretari de Cooperació i Política Internacional del PSIB-PSOE, Pere Joan Pons, que ha donat la benvinguda a tots els participants i ha volgut tenir un record per a Antoni Alemany, de qui ha dit que “era una persona que ara ens ajudaria a entendre la situació geopolítica actual perquè pensava en les solucions i no en els problemes”.

L’acte ha comptat amb una taula rodona amb Ana Soage, experta en el món àrab, analista política i col·laboradora de El País:, Mariola Urrea, jurista, professora de dret internacional i Unió Europea de la Universidad de la Rioja i analista política a la Cadena Ser, i Cristina Font, investigadora del CSIC, sinologista, analista política i tertuliana a la Cadena Ser. El president de la Comissió d’Exteriors del Congrés dels Diputats, Pau Marí Klose, ha moderat la taula rodona.

 

per

Crónica de un derecho que nos hizo más libres: Ley del Divorcio de 1932

Este mes se cumple el 90 Aniversario de la Ley del Divorcio de 1932, ley que supuso una ampliación en la lucha por los derechos de la mujer iniciada, desde el primer momento, por la Segunda República y en los que tanto participó el Grupo Parlamentario Socialista. Cuando se debatió el artículo 41 del Proyecto de la Constitución de 1931, dedicado a la familia y a la  igualdad de ambos cónyuges en el matrimonio y en su disolución, la diputada Clara Campoamor afirmó que su legislación tenía que emanar de dos principios esenciales: la libertad y el laicismo. La Ley se discutió a lo largo del mes de febrero de 1932, aprobándose el 25 del mismo mes. La votación fue nominal y de los 460 que habían prometido el cargo 260 votaron a favor y 23 en contra, publicándose en la Gaceta del 11 de marzo. La diputada socialista Margarita Nelken no participó directamente en los debates parlamentarios, pero sí lo hizo desde el periódico “El Socialista” donde tenía una sección fija bajo de epígrafe “Desde el escaño”. 

A lo largo de varios artículos, comentó los debates y afirmó que solo el divorcio podía ofrecer a la mujer una garantía de dignidad personal puesto que por muy emancipada que esté por la ley, todavía está expuesta a la posibilidad de injusticia dentro del seno del matrimonio. De igual manera lo planteaba, casi 30 años antes, la periodista y escritora Carmen de Burgos que, bajo el epígrafe “Lecturas para las mujeres” en el Diario Universal, se convirtió en la primera mujer redactora con columna fija y pionera del feminismo defendiendo causas como la lucha a favor del divorcio, el voto femenino, la educación de la mujer o su integración en la vida laboral.

 En 1904, planteó una encuesta a los lectores del “Diario Universal”. Encuesta que recogía si consideraban oportuno o no aprobar una ley del divorcio. Respondieron 1.782 personas, de las cuales 1.462 estaban a favor y 320 claramente en contra. Con un profundo sentido periodístico planteaba, también, su intervención como “El divorcio de las monjas”, comentando una resolución del Papa Pío X, que contemplaba la posibilidad de anular el carácter perpetuo del voto de las monjas, permitiéndoles romper con la clausura e integrarse en la vida civil, si éstas hubiesen  dejado de  tener la  vocación que  les llevó  a entrar  en el  convento. Por  similitud, Carmen de Burgos defiende el divorcio. La periodista, además de demandar su aprobación jurídica, afirmaba que era necesario que se  acompañase de la aquiescencia social, ya que de poco serviría aprobarlo si la divorciada continuaba siendo despreciada por una amplia mayoría de la sociedad. Conviene recordar que, por aquel entonces, el artículo 105 del Código Civil contemplaba, como causa legítima del divorcio, el adulterio de la mujer en todo caso y la del marido cuando resulte escándalo público o menosprecio de la mujer.

Por  similitud, Carmen de Burgos defiende el divorcio. La periodista, además de demandar su aprobación jurídica, afirmaba que era necesario que se  acompañase de la aquiescencia social, ya que de poco serviría aprobarlo si la divorciada continuaba siendo despreciada por una amplia mayoría de la sociedad. Conviene recordar que, por aquel entonces, el artículo 105 del Código Civil contemplaba, como causa legítima del divorcio, el adulterio de la mujer en todo caso y la del marido cuando resulte escándalo público o menosprecio de la mujer. La República participó activamente en esa demanda y aspiró a separar las estrechas relaciones entre la Iglesia y el Estado. Para ello modificó el sistema matrimonial, dejando fuera del ámbito jurídico la resoluciones de los tribunales eclesiásticos y estableciendo la exclusiva competencia de los juzgados civiles. Esta decisión molestó significativamente al sector conservador.

Tanto que la derogación de la Ley de 2 de marzo de 1932 apareció en el programa electoral de la CEDA, en 1933, donde se proponía la vuelta al sistema matrimonial anterior, de indisolubilidad conyugal y, reconociendo que había desigualdades civiles y económicas entre los dos sexos, determinaba que éstas debían gradualmente desaparecer, pero sin perjuicio de la autoridad marital y de la jerarquía familiar. Las compañeras socialistas se comprometieron con la Ley del Divorcio, divulgando su importancia y las consecuencias favorables de la misma. Lo hacían en diferentes espacios: Casas del Pueblo, mítines, asambleas o prensa.

 “El Obrero Balear”, de 31 de marzo de 1933, resaltó la conferencia dada por María Plaza en la Casa del Pueblo de Palma. Era el 26 de ese mismo mes y lo hizo bajo el título La mujer en la República. Fue presentada por Joan Monserrat dentro de un ciclo de conferencias. El salón estaba lleno, predominando la presencia de mujeres. María Plaza, con convencimiento y entusiasmo, valoró los derechos aprobados del voto y del divorcio porque los consideraba imprescindibles para el diseño de un nuevo Estado laico, igualitario, libre y más justo.  María Plaza mencionó que la aprobación de la ley del divorcio había producido en España un gran revuelo pero que había generado una inmensa libertad al poder decidir si continuar o no una relación sentimental. También recordó al malogrado Sanchís Banús que, en el Parlamento, en 1932, había defendido magníficamente la posición del Grupo Socialista en este asunto. Al finalizar su conferencia fue muy aplaudida.

Según la Iglesia, las consecuencias del divorcio auguraban que serían el desarraigo familiar, el abandono de los hijos, la criminalidad y la inseguridad ciudadana; mientras que, el matrimonio indisoluble, garantizaba la armonía para las familias que engendrarían a su prole con estabilidad y su fruto serían el orden y la felicidad. Los datos del Instituto Nacional de Estadística, publicados en “El País” demuestran que, desde el 2 de marzo de 1932 al 31 de diciembre de 1933, se presentaron en los juzgados españoles 7.059 peticiones de divorcio y 521 de separación. De éstas se concedieron 4.043 y 475 respectivamente, lo que significaba un 0,09 divorcios por cada 1000 habitantes. De los tramitados, un 56,08% fueron solicitados por mujeres, llegando al 81,38 % en el caso de las separaciones. En muchas provincias, entre ellas las Illes Balears, todas las solicitudes de separaciones fueron solicitadas por mujeres.

Iniciada la Guerra Civil, el decreto de 2 de marzo de 1938 ordenaba la suspensión temporal de los pleitos sobre el divorcio y la Ley de 12 de marzo abolió la Ley de matrimonio civil hasta que el 23 de septiembre de 1939, quedaba derogada definitivamente la Ley del Divorcio. Se proclamaba la derogación de la legislación laica, devolviendo así a las Leyes el sentido tradicional, que es el católico.

Las disposiciones transitorias de la derogación contemplaban que las sentencias firmes de divorcio vincular, dictadas por los Tribunales civiles a tenor de la Ley de 1932, se declaraban nulas por la autoridad judicial, a instancia de cualquiera de los interesados y las uniones civiles celebradas durante la vigencia de la Ley se entenderían disueltas para todos los efectos civiles a instancia de cualquiera de los interesados. Siendo causa suficiente el deseo de cualquiera de ellos de reconstituir su legítimo hogar, o simplemente, el de tranquilizar su conciencia de creyentes.

El franquismo, ademas, restableció el delito de adulterio con diferente pena según lo cometiese el esposo o la esposa. A modo de ejemplo, el artículo 428 del Código Penal de 1944 decía “el marido que sorprendiendo en adulterio su mujer matara en el acto a los adúlteros o alguno de ellos o les causare cualquiera de las lesiones graves será castigado con la pena de destierro si les produjera lesiones de otra clase quedará exento de la pena”, pero, al no especificarse en el caso contrario se tipificaba de homicidio o asesinato si quien lo hacía era la mujer.

El franquismo, ademas, restableció el delito de adulterio con diferente pena según lo cometiese el esposo o la esposa. A modo de ejemplo, el artículo 428 del Código Penal de 1944 decía “el marido que sorprendiendo en adulterio su mujer matara en el acto a los adúlteros o alguno de ellos o les causare cualquiera de las lesiones graves será castigado con la pena de destierro si les produjera lesiones de otra clase quedará exento de la pena”, pero, al no especificarse en el caso contrario se tipificaba de homicidio o asesinato si quien lo hacía era la mujer. Tuvieron que pasar casi 50 años para que una nueva Ley del Divorcio entrara, de nuevo, en la Cámara de los Diputados y Diputadas. 

Era 1981 y el resultado de la votación fue: 102 a favor, 22 en contra y 117 abstenciones. No deberíamos olvidar nunca lo difícil que ha sido conquistar derechos básicos, ni dejar de visibilizar, su consecución en cada oportunidad que se dé. La historia de nuestro día a día demuestra que nunca podemos dejar de luchar. Aquí y ahora, cuando percibimos que hay partidos que quieren derogar cualquier ley que contemple explícitamente los derechos de las mujeres, el Partido Socialista Obrero Español no puede quedarse ni quieto ni callado. Es hora de dignificar y consolidar esos y otros derechos. Cualquier retroceso es inaceptable.

    Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

    ADDRESS

    63739 street lorem ipsum City, Country

    PHONE

    +12 (0) 345 678 9

    EMAIL

    info@company.com

    Cart